News

15.09.2023

Konepajan kyykkääminen pakotti oman tuotteen suunnitteluun – Suomalaisyritys kehitti sähköisen iskuvasaran ensimmäisenä maailmassa

Kauppalehti 09/2023

Säädettävä. Sähköisen vasaran jokainen isku voidaan tarvittaessa säätää erilaiseksi. Konetta esiteltiin Maxpo-messuilla Hyvinkäällä. KUVA: JANNE TERVOLA

Lekatech keräsi sijoituksia ja EU-rahoitusta yli kymmenen miljoonaa euroa ja kehitti sähköiseen iskuvasaraan moottorinsa itse. Markkinoille tuote aiotaan tuoda vuoden 2024 alkupuolella.

Kaivukoneisiin kiinnitettävät iskuvasarat ovat perinteisesti olleet hydraulikäyttöisiä. Niitä käytetään purkutöissä, kivien rikkomisessa ja paalutuksissa.

Iittiläinen Lekatech on kehittänyt sähköllä toimivan vasaran. Valmistajan mukaan muilla vastaavia ei vielä ole.

Vasaraa on kehitetty vuodesta 2016. Sen keksi Iitin Kymppikoneistuksen toimitusjohtaja Tuomo Peltola puoliksi pakosta. Yrityksen tilauskanta ei toipunut finanssikriisin jäljiltä, eikä omaa tuotetta ollut.

Peltola perusti Lekatechin poikansa Jyrin ja Antti Anttilan kanssa. Toimitusjohtajaksi nimitetty Anttila oli aikanaan Iitin Kymppikoneistuksen suurimman asiakkaan työntekijä. Peltola on innovaattori ja hallituksen puheenjohtaja. Anttila on onnistunut siinä, mihin hänet ensisijaisesti palkattiin, eli rahoituksen keräämisessä.

Rahoitusta lähes yhdeksän miljoonaa euroa

Yritys on kerännyt perustajilta ja sijoittajilta 1,3 miljoonaa euroa.

Vuoden 2022 lopulla yritys sai 6,3 miljoonan euron EU-rahoituksen teknologian pilotointiin, kaupallistamiseen ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen.

Rahoituksesta 1,7 miljoonaa euroa on tukea ja 4,7 miljoonaa euroa EIC:n sijoitussitoumusta.

Aiemmin Lekatechin vetämä teknologian kehittämisen konsortioprojekti on saanut 2,45 miljoonan euron EIT Raw materials upscaling -rahoitusta, josta 70 prosenttia on tukea.

Käynnissä olevat hankkeet päättyvät vuoden 2024 lopussa.

Nyt iskuvasaran prototyyppejä on tehty kuusi kappaletta, ja niitä on testattu pilottiasiakkaiden kanssa.

"Kaupallistamme ensi vuonna 500 kilon version vasarasta", Anttila kertoo.

Vasaran iskuenergia on 1 300–1 500 joulea. Anttilan mukaan vastaavan kokoinen hydraulivasara on iskuenergialtaan noin puolet.

"Iskuvoimaa on helppo rajoittaa, ja olemme tehneet yli kymmenen erilaista iskuohjelmaa."

Lyöntitaajuus ja -voima ovat säädettävissä 0–1 200 iskuun minuutissa. Täydellä teholla iskunopeus on 600 iskua minuutissa.

"Hydraulisessa versiossa voiman säätö tehdään virtausta muuttamalla, se on summittaista tähän verrattuna."

Terälle antaa vauhtia itse kehitetty lineaarinen kestomagneettimoottori. Tyypillisesti lineaarimoottorin liikkuva roottori on suorakaiteen muotoinen, eikä magneettikenttä ympäröi sitä kauttaaltaan. Lekatechin kehittämässä versiossa roottori on sylinterin mallinen ja staattorin kokonaan ympäröimä.

Täysillä päin seinää

Oman moottorin suunnitteleminen on jo työ sinänsä. Iskuvasarakäyttö tuo lisää muuttujia matkaan.

"Kukaan ei ollut ajatellut, että lineaarimoottorilla ajetaan täysiä päin seinää. Roottorin on löydettävä itsensä, ja rakenteen on kestettävä."

Ero äänessä. Antti Anttilan mukaan sähköinen iskuvasara on hydraulista hiljaisempi. KUVA: JANNE TERVOLA

Roottorin asennosta on oltava riittävän tarkka tieto, jotta staattorikäämeillä luotu vaeltava magneettikenttä voidaan ohjata oikeaan paikkaan roottoria. Näin roottori palaa lähtöasentoonsa mahdollisimman nopeasti ja energiatehokkaasti ja on valmis uuteen iskuun.

"Kaikki IPR mukaan lukien ohjausjärjestelmät ovat omaa tuotantoa. Ne sisältävät paljon patentteja, osa on vielä hakemattakin. Vaikka vasaran pistäisi osiksi, ei ymmärtäisi, miten se valmistetaan."

Testikäyttäjien palaute on ollut positiivista. Tuntuma on saman tapainen kuin hydrauliversiossa, ja melu on luonteeltaan pehmeämpää. Myös melu on alhaisempi, mutta varmistettuja mittaustuloksia tästä ei vielä ole.

"Ohjauksen ansiosta vasara ei lyö tyhjää, kun kohde murtuu. Sähköisen jarrun ansiosta kestävyys paranee, kun roottori ei lyö runkoon. Liikkuva osa on helposti vaihdettavissa runkoon peruskorjauksen yhteydessä, mikäli moottorin staattori ja runko ovat yhä kunnossa."

Lekatech Oy
Perustettu: 2018
Liikevaihto: Ei ole, nettotulos noin 141 000 euroa miinuksella (12/2022)
Omistajat: Peltolan perhe ja Antti Anttila sidosryhmineen yli 80 prosenttia, työntekijät ja Normet.

Jatkuvaa tehoa iskuvasara vaatii 13–15 kilowattia täydellä iskuteholla, jolloin käyttävänä koneena on oltava 7–16-tonninen sähkökone.

Ensimmäinen versio on suunniteltu valmiiksi, ja tuotantolinjaa on valmisteltu tuhannen kappaleen vuosituotantoa varten. Lekatech kokoonpanee tuotteen Kausalassa, komponentit teetetään alihankkijoilla.

"Haemme ensimmäisiksi kumppaneiksi laitevalmistajia. Volyymit ovat alkuun pieniä, kymmeniä ja sitten satoja. Pyritään siihen, että pullonkaula on tuotannossa, ei myynnissä. Sitten mietimme seuraavia kokoluokkia."

Tulevaisuudessa sähkökäyttö mahdollistaa myös takaisinkytkennän. Jos kivi hajoaa, vasara voisi muuttaa ohjelmaa lennosta. Se voisi antaa myös viestiä koneen ohjaukselle ja mukauttaa koneen liikkeet iskupään tunkeutumisen mukaan.

Janne Tervola, Kauppalehti

 

This project has received funding from the European
Union's Horizon 2020 research and innovation
programme under grant agreement No 866754