News

11.01.2023

Lekatechin sähkövasarateknologia osoittautunut toimivaksi pilottikäytössä

Iittiläisen Lekatechin sähkövasarateknologia on osoittautunut toimivuudeltaan erinomaiseksi pilottikäytössä. Lekatech-sähkövasaraa (Lekatech Electric Hammer) on testattu louhos käytössä sekä betonin rikkomisessa.

- Pilottivaiheen hyvät tulokset antavat meille selkänojaa strategiamme seuraavaan vaiheeseen, sähkövasaran kaupallistamiseen ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämiseen, Lekatechin toimitusjohtaja Antti Anttila sanoo. - Tavoitteenamme on nollata kaivos- ja rakennusteollisuudessa käytettävien iskuvasaroiden päästöt.

Iskuvasaroita käytetään esimerkiksi betonisten rakennusten purkutöissä, kivien rikkomisessa, kaivostoiminnassa ja perustusten paalutuksessa. Lekatech-sähkövasara on jopa 60 prosenttia tehokkaampi kuin hydraulinen iskuvasara, ja sähkövasaran iskuvoima on kaksinkertainen.

Lekatech-sähkövasaralla saavutetaan suuret energiasäästöt. Lisäksi se on suorituskykyisempi sekä ympäristöystävällisempi kuin perinteinen hydraulinen iskuvasara. Sähkövasara mahdollistaa myös jatkuvan digitaalisen kehittämisen. Lekatechin kehittämä sähköinen iskuvasarateknologia on ainoa laatuaan maailmalla.

Normetilta kasvurahoitusta

Aiemman EU-rahoituksen lisäksi Lekatech on saanut kasvu- ja kehitysrahoitusta Normet Oy:ltä. Kaivostoiminnan ja tunnelirakentamisen laitteita valmistava Normet on sijoittanut Lekatechin osakkeisiin ja tullut vähemmistöosakkaaksi. Normetin sijoitus varmistaa jo käynnissä olevien EU-rahoitteisten kehityshankkeiden läpiviennin ja kaupallistamisen suunnitellusti.

- Normetin kanssa yhteistyö on ollut luontevaa alusta saakka. He todella ymmärtävät, mitä edellyttää korkean teknologian esittely globaaleille markkinoille, Antti Anttila sanoo.

Normet on nopeasti kasvava ja innovatiivinen teknologiayritys, jolla on yli 60 vuoden kokemus alaltaan.                

- Arvostan erityisesti Normetin käytännönläheistä ja yrittäjämäistä kulttuuria sekä vankkaa teknistä osaamista. Normet on omissa tuotesegmenteissään teknologiajohtaja, jolla on globaalisti laajin sähkökäyttöisten laitteiden tarjoama omalla alallaan, sähkövasaran ideoija ja Lekatechin perustaja Tuomo Peltola sanoo.

Testikäyttö jatkuu vaativissa olosuhteissa

Lekatech-sähkövasaran testikäyttö jatkuu louhoksella. Seuraavien kuukausien aikana myös Lekatechin ensimmäinen asiakas testaa sähkövasaraa vaativassa käyttöympäristössä. Vasara on  osoittautunut toimivaksi työssään, ja ensimmäiset käyttökokemukset ovat hyvin positiivisia.

Lekatech Oy on vuonna 2018 perustettu yhtiö, jonka toimiala on kaivos-, louhinta- ja rakennuskoneiden valmistus. Viime joulukuussa Lekatech turvasi 6,3 miljoonan euron EIC Accelerator -rahoituksen sähkövasaran kehittämiseen.

EIC-rahoituksen lisäksi Lekatechin johtamalle konsortiolle myönnettiin viime syksynä 2,45 miljoonan euron EIT RawMaterials Upscaling -rahoitus, josta 70 prosenttia on tukea. Konsortioprojektin ainoa päämäärä on Lekatechin teknologian kehittäminen ja pilotointi erityisesti kaivosteollisuudessa. Muut konsortion organisaatiot ovat Puolasta, Kreikasta ja Espanjasta.

 

 

This project has received funding from the European
Union's Horizon 2020 research and innovation
programme under grant agreement No 866754