News

28.02.2023

Suomalaisyritys kehitti työkalun, joka haastaa kymmeniä vuosia tunnetun teknologian - "Nyt se muuttuu"

Toimitusjohtaja Antti Anttilan haastattelu, Kauppalehti, 22.2.2023

Hydraulivasara on yli 50 vuotta vanha teknologia, joka ei ole muuttunut miksikään. Nyt se muuttuu", hehkuttaa Lekatech Oy:n toimitusjohtaja Antti Anttila.

Päijäthämäläinen startup on vuodesta 2018 lähtien kehittänyt kaivos- ja maanrakennusteollisuudelle iskuvasaraa, jonka ytimessä on perinteisen dieselkoneen sijaan sähkömoottori. Kun alihankintakoneistusmarkkina muuttui finanssikriisin jälkeen, päätti Iitin Kymppikoneistus Oy:n Tuomo Peltola ideoida oman tuotteen. Syntyi sähkövasara, josta Lekatech on tehnyt lukuisia prototyyppejä.

"Sähkömoottori on kehitystyömme tulos. Sitä ohjataan invertterillä eli taajuusmuuttajalla. Kaiken takana on ohjelmisto, joka ohjaa moottoria haluttujen asetusten mukaisesti", Anttila kertoo.

"Vasaran jokainen isku on yksilöllisesti säädettävissä. Oppiva järjestelmä johtanee autonomiseen operointiin, mutta siihen on vielä pitkä matka."

Sähkö voidaan syöttää invertteriin akusta tai verkosta.

"Jos dieselkäyttöisessä vasarassa alle 10 prosenttia polttoaineen energiasta päätyy itse iskuun, pääsemme sähköversiossa helposti jopa 75 prosentin hyötyyn."

Sähköinen iskuvasara vaatii vihreää siirtymää kaivos- ja maanrakennusalalla käytettäviltä ajoneuvoilta, esimerkiksi kaivinkoneilta. Anttilan mukaan sähkövasaraa voidaan lähtökohtaisesti käyttää vain, jos kantajakonekin toimii sähköllä. Polttomoottorikäyttöiseen kaivinkoneeseen sitä ei kannata asentaa.

"Esimerkiksi maanalaisissa kaivoksissa käytetään jo yleisesti sähköisiä kantajakoneita."

"Vasara on vesitiivis, sitä voi operoida vaikka veden alla. Vasarassa on vain sähkömoottori, ohjauselektroniikka sijoitetaan kantajakoneeseen."

Anttilan arvion mukaan globaalin hydraulivasaramarkkinan koko on noin 1,5 miljardia dollaria.

"Kasvun veturina ovat kaivinkoneliitännäiset vasarat, kaivospuoli on hieman maanrakennusta pienempi."

"Markkinoilla on erikokoisia vasaroita, alle 100 kilon painoisista jopa toistakymmentä tonnia painaviin vasaroihin. Me sijoitumme asteikon puoliväliin, noin 500 kilon sähkövasaralla", Anttila toteaa.

Tuotteen pilotointi jatkuu yhteistyössä asiakkaiden ja alan toimijoiden kanssa. Lekatechin tavoitteena on käynnistää kaupalliset toimitukset kuluvan vuoden aikana.

"Startupina kasvusuunnitelmamme on aggressiivinen: nopealla aikataululla useiden miljoonien tai kymmenien miljoonien eurojen liikevaihto."

Kasvuun vaadittavaa rahoitusta iittiläisyhtiö on kerännyt muun muassa Euroopan innovaationeuvostolta, joka vuonna 2021 myönsi Lekatechille 6,3 miljoonaa euroa sähköisen teknologian kaupallistamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Kehitysrahoitusta yritys sai myös kaivostoiminnan ja tunnelirakentamisen laitevalmistaja Normet Oy:ltä, josta tuli Lekatechin vähemmistöosakas.

Pasi Lehtinen, Kauppalehti

 

This project has received funding from the European
Union's Horizon 2020 research and innovation
programme under grant agreement No 866754